6 Ocak 2008 Pazar

Yalçın usulu fırında sebzeli tavuk.

Asistanım Ayşegül'e tarife olan katkıları için teşekkür ederim :) Bu tarifin özeliği hem lezzetli olması hem de sağlık için yararlı olan malzemeleri barındırması. Bol bol yapıp tüketeceğim kesin. Hamur içermeyen etli börek olarak da düşünebilirsiniz. Tamamen deneysel olarak geliştirilmiş bu tarifi malzemeleri kişiselleştirerek de hazırlayabilirsiniz ;)

Hazırlanma süresi: 20dk

Malzemeler (6 kişilik) :
  • Bir paket tavuk göğsü (450g kadar)
  • 3 küçük patates
  • 2 orta havuç
  • 200g kadar brokoli
  • 2 küçük soğan
  • sos için 1 kaşıksalça
  • rendelenmiş kaşar peyniri
  • baharat ki benim tercihim: kırmızı biber, kimyon, kekik, kara biber, tuz

Hazırlanışı:
  1. Kuşbaşı doğranmış tavukları ve brokoliyi robotta hamur kıvamına gelene kadar çekiyoruz. Brokoliyi kattım çünkü Ayşegül pek sevmiyor kendisini :)
  2. Patates, havuç ve soğanı rendeliyoruz ve derince bir kaba yerleştiriyoruz.
  3. Kaba baharatları ekliyoruz. Tavuklu yemeklerimin hepsinde kimyon ve kekik kullandığımdan tariflerimde olmazsa olmazlardanlar. Acı seviyorsanız kırmızı biber ekleyebilirsiniz. Tuz silme tatlı kaşığı kadar yeterli gelecektir ama tuzlu yeme zevkinize göre miktarı ayarlayabilirsiniz. Robotta hamur kıvamına getirdiğimiz tavuk-brokoli ikilisini de kaba ekliyoruz ve çiğ köfte yapar gibi herşey birbirine güzel bir şekilde karışana kadar yoğuruyoruz.
  4. 250 derecede alt ve üst açık olarak ısıtılmış mini fırınımızdan tepsiyi çıkarıyoruz ve zeminini zeytin yağla yağlıyoruz. Karışımı tepsinin merkezine koyup pizza hamuru gibi bastırarak tepsinin kenarlarına doğru yayıyoruz. Buradaki amacımın eşit kalınlığı sağlamak.
  5. Sulandırılmış salçamızı en üste döküyoruz. Salçaya isterseniz bir yumurta sarısı ekleyip çıtır çıtır olmasını da sağlayabilirsiniz.
  6. Tepsiyi fırına verip 20 dakika pişiriyoruz.
  7. Tepsi hala fırındayken rendelenmiş kaşarı üzerine serpip fırında 3 dakika kadar daha bekletiyoruz. Ve yemeğimiz tüketilmeye hazır!
servis önerisi:
Tabağa tepsinin altı biri kesilmiş (spatula kullanarak bozamadan alabilirsiniz) yemeğimizi yerleştirin ve yanına şekil verilmiş pilav ekleyin. Pilavı ıslatılmış ufak bir kaba koyup ters çevirerek tabağa koyarsanız şekilli pilavınızı edinebilirsiniz.

Afiyet olsun ;)

2 yorum:

Görkem PAÇACI dedi ki...

:) bu nasıl iş kardeşim, sen benim gurme ünvanımı elimden nasıl alırsın?

o kadar hava attın deli fotoğraf makinesi aldım diye, ama bi tane resim yok; olacak iş mi?

Yalçın AYDIN dedi ki...

fotoğraf makinası Erkin'de şuan ortak kullanıyoruz, onun gıcır gıcır 40D'si gelince 400D de sadece benim olacak. Merak etme bu tarif bol bol uygulanacak ve bir dahaki sefere fotoğraflayacağım ;)