8 Eylül 2007 Cumartesi

Karşı cinsle çok samimi arkadaş olunabilir mi?

Sakat bir konu ama eski sevgiliden kesinlikle arkadaş olmayacağını düşündüğüm gibi çekici bir hatunla da 'sadece' iyi bir arkadaş kalmak istemeyeceğimi de düşünüyroum. Dürüst bir şekilde düşüncelerinizi yazmaya hazırsız buyrun yorumlarınızı alalım, benim saklayacak birşeyim yok ama seviyeyi düşürmediğiniz sürece takma isim kullanabilirsiniz.

Sinefilimsi biri olarak düşüncemi destekleyen bir film alıntısı da ekleyivereyim:
Harry Burns: You realize of course that we could never be friends.
Sally Albright: Why not?
Harry Burns: What I'm saying is - and this is not a come-on in any way, shape or form - is that men and women can't be friends because the sex part always gets in the way.
Sally Albright: That's not true. I have a number of men friends and there is no sex involved.
Harry Burns: No you don't.
Sally Albright: Yes I do.
Harry Burns: No you don't.
Sally Albright: Yes I do.
Harry Burns: You only think you do.
Sally Albright: You say I'm having sex with these men without my knowledge?
Harry Burns: No, what I'm saying is they all WANT to have sex with you.
Sally Albright: They do not.
Harry Burns: Do too.
Sally Albright: They do not.
Harry Burns: Do too.
Sally Albright: How do you know?
Harry Burns: Because no man can be friends with a woman that he finds attractive. He always wants to have sex with her.
Sally Albright: So, you're saying that a man can be friends with a woman he finds unattractive?
Harry Burns: No. You pretty much want to nail 'em too.
Sally Albright: What if THEY don't want to have sex with YOU?
Harry Burns: Doesn't matter because the sex thing is already out there so the friendship is ultimately doomed and that is the end of the story.
Sally Albright: Well, I guess we're not going to be friends then.
Harry Burns: I guess not.
Sally Albright: That's too bad. You were the only person I knew in New York.

NOT: İngilizce bilmiyorsanız Türkçe çevrisi yorumlar kısmında mevcut.

7 yorum:

Fatos dedi ki...

Yalçın yorumları Türkçeye çevirirmisin anlamıyorum

Vace dedi ki...

Ben şahsen kendim, karşı cinsten biriyle Harry Burns'un dediği gibi çekici(bana göre) ise arkadaş olarak kalmak istemem. Şansımı denerim eğer olursa sevgilim olur ama olmazsa arkadaş olarak yapamam.

Gerçi bu bizim kişiliğimizle alakalı çok mu dürüstüz kendimize karşı, çünkü bizim gibi davranmayan ve ortalıkta çokça bulunan "Rebound Guy" tanımına uyan kişiler var. Gene diolagta geçtiği gibi hepsi seks yapmak istiyor ama bunun için doğru zamanı bekliyorlardır...

Yalçın AYDIN dedi ki...

Erkek düşünce yapısını deşifre ettiğimiz için tepki almamız muhtemel ama bayanların hoşuna gitmese de 'acı' gerçek bu. Böyle olmadığını iddia edenler çıkabilir, herkesin kendi dünya görüşü var, dürüst oldukları konusunda kendileri rahatlarsa ne mutlu onlara ;)

Hızlı bir çeviri yaptım:
Harry Burns: Bizim asla arkadaş olamayacağımız farkındasındır.
Sally Albright: Neden?
Harry Burns: Söylemek istediğim, genel olarak erkek ve kadın arkadaş olarak kalamaz çünkü araya her zaman seks girer
Sally Albright: Bu doğru değil, işin içinde seks olmayan bir çok erkek arkadaşlığım var.
Harry Burns: Hayır yok.
Sally Albright: Evet var.
Harry Burns: Hayır yok.
Sally Albright: Evet var.
Harry Burns: Sadece olduğunu sanıyorsun.
Sally Albright:Sen benim tüm bu erkeklerle bilgim olmadan seks yaptığımı mı söylüyorsun?
Harry Burns: Hayır, söylemek istediğim hepsinin seninle seks yapmak istediği.
Sally Albright: Hayır istemiyorlar.
Harry Burns: Evet istiyorlar.
Sally Albright: Hayır istemiyorlar.
Harry Burns: Evet istiyorlar.
Sally Albright: Nerden biliyorsun?
Harry Burns: çünkü hiçbir erkek çekici bulduğu kadınla arkadaş kalmayı istemez, her zaman onunla seks yapmak ister
Sally Albright: Yani bir erkek çekici bulmadığı bir kadınla arkadaş olabilir.
Harry Burns: Hayır çoğu zaman onlarla da yatmak istersin.
Sally Albright:Ya onlar seninle beraber olmak istemezlerse?
Harry Burns: Farketmez çünkü seks her zaman orada olacak bu yüzden arkadaşlık lanetlenmiş olacak, hikayenin sonu.
Sally Albright: O zaman sanırım arkadaş olmayacağız.
Harry Burns: Sanırım hayır.
Sally Albright: Çok kötü. New York'ta tandığım tek kişi sendin.

Vace dedi ki...

Sanırsam bu olayda erkek egosunun da büyük bir etkisi var. Elde etmek istediği ama edemediği biriyle arkadaş kalıp sürekli bu başarısızlığı ile yüzleşeceğine böyle bir seçeneği hiç gündeme getirmemeği seçiyor...

Yalçın AYDIN dedi ki...

Burda Veysel'in yorumunun farklı açılımları da var. Mesela birisi sizinle çıkmak isteyince kabul etmezseniz arkadaş olarak kalırız, ne sorun olacak ki diye düşünebilirsiniz ama aslında bu uygun olmayan bir duruma neden olur: siz arkadaş kalabilirsiniz ama eğer karşınızdaki size belli bir seviyenin üstünde sevgiye sahibse, nasıl ondan da aynı şekilde düşünmesini bekleyebilirsiniz ki? Aşk durumu biraz karıştırır, o zaman cinsellik geri plana atılabilir ama arkadaş kalamazsınız gene de, en azından bir taraf için böyle olacaktır.

Farklı cinslerin kanka olması durumunu da gerçekçi bulmamaktayım. Arkadaşlarımın sevgilileri ile arkadaş olabilirim ama geriye kalan grup tehlikeli, bir nevi ateş ile barut hesabı. Erkeklerin kendi aralarındaki konuşmalarını duysanız zaten ne demek istediğimi anlarsınız.

Bu düşüncelerden hemen irkilmeye gerek yok, nasıl kadınlarda hormonların kontrolünde değişiklik gösteren ruh ve fiziksel yapı için düzenli olarak 28 günlük bir süreç varsa erkeklerde de hormonların kontrolünde bir yaşam vardır. Dişinin de erkeğinde elinde olmayan birşey yani. Ne zaman ki hormonlarımızı kontrol etmeyi öğreniriz o zaman durum değişir...

Unknown dedi ki...

Vace in 2. yorumuna katılıyorum, bu kısa ve öz bir "eziklik" ifadesi :) Maalesef erkeklerde daha çok karşılaştığımız bir durum, arkadaş kalamama. Demek ki onlardaki kadınlar hakkındaki "özgüven" duygusu oldukça zedelenmiş...

Biryerlerde okumuştum bir zamanlar; erkeklerin dakikada bilmemkaç bin kez akıllarından seks düşüncesinin geçtiğini. Sanırım mayanız bozuk, bir imalat hatası diyelim yapçak bişey yok :)

Ben 9 sene önce, 1 haftalık çocukça geçen, elele bile tutuşmadan sevgili olup ayrıldığım bir eximin bile benimle konuşmamayı seçtiği günleri hatırlıyorum. Veya 2-3 ay snr ayrıldıktan snr görüşmemeyi seçen erkekleri çok biliyorum. Benim için sorun yok, yaşanmış doğru düzgün bişey de yokken neden arkadaş kalmaktan bu kadar korkarlar anlamam daha doğrusu kısmen anlayıp da mantıklı bulmam ama yapçak bişey yok...

Ama ben hala erkekten arkadaş olmayacağı konusuna katılmıyorum.
Ha şöyle olabilir, çok yakın arkadaş olduktan sonra yav bu da güzel kızdı ama kaçırdık artık arkadaş olduk bi kere deyip bazı düşüncelerini bastırabilme nezaketini gösterebilir ve de bastırır muhtemelen. Çünkü kızın onunla arkadaş dışında asla başka bir ilişkisi olmayacağını bilir. Bu da hatun hem çekici hem de çok iyi karakterliyken arkadaş olmaktan başka seçeneği yok diye tamamen ilişkisini kesmeyerek, mantıklı yolu seçmesine sebep olur.

Sonuç benim birsürü arkadaşım var erkek, kızlar kadar fesat ve kıskanç olmadıklarından hakkımda hayal veya fantazi kurmaları umrumda değil. Boş hayaller peşinde olduklarının bilincinde olduklarından da bana hiçbir zararları olmayacak. Dolayısıyla arkadaş olarak seçtiklerim, benimle arkadaş kalmaya boyun eğecek. Kim benim gibi harika bi arkadaşı kaçırmak ister ki :) Kaçıranlar da şansına küssün artık...

Yalçın AYDIN dedi ki...

Ayşegül'ün fen-matematik mezunu olmadığı için çok fazla biyoloji, sağlık bilgisi gibi dersler almadığını bildiğimden hormonları çok hafife aldığını düşünüyorum. Davranışlarımızda sinir sitemimiz'in yanında en çok etkili olan sistemdir kendileri ve adet dönemindeki hatunların depresif ve agresif davranışlarının nedeni de hormon dengesindeki değişimdir. Erkekte baskın olan testesteron ise cinselliği ön plana çıkarır.

Erkekten arkadaş olmaz demedim zaten, çok samimi arkadaş olmaz dedim. Bayanlara ve evli erkeklere kesinlikle okumları gereken bir kitap, MUTLAKA ALIN ve OKUYUN!
Gabrielle Lichterman
28 Gün Hormonlarınız için günlük horoskop

Örnek 3 adet gün:
7.Gün: Eğlenmek, hoplayıp zıplamak istiyorsunuz, mantıklısınız, pratik zekanızı kullanıyorsunuz ve zekici kararlar alıyorsunuz. Kariyer girişimleri ön planda. Seks ise aklınızdan çıkmıyor.
20.Gün: Mantıklı ve analitik sol beyin yerini, duygusal ve yaratıcı sağ beyine bırakıyor.
24.Gün: Duygusal ve melankoliksiniz. Zeka, konsanstrasyon ve hafıza düşük.

Neyse belki bu tarz konulara bu blog ortamında hiç girmemek lazım ama diğer yazarlar ortalıkta olmadığı için ben ne yazarsam ona kalıyorsunuz an itibariyle :)