12 Ekim 2007 Cuma

Böğü

Böğü, Türkçe de böyle bir kelime olduğunu iki gün öncesine kadar bilmiyordum telafuzundan Almancadan geldiğini düşünecem ama alakası yok gibi. Neyse böğü geçen günler içerisinde fabrikada bulduğumuz evime getirip beslemeye çalıştığım örümceğimsi devasa bir yaratığın adıymış.

Ordan burdan edindiğim bilgiler şöyle;

Solifugae(Latince güneşten kaçan demek) denilen bu canlılar akrep, örümcek, otbiçen ve kenelerden ayrı bir takımdır. Böcek değildirler, örümcek de değildirler. :) Asya, Ortadoğu, Afrika ve Avrupa’da (eski Dünya’da) bozkır ve çölllerde yaşarlar. Dünya’da 1000 kadar, Türkiye’de ise 30 dolayında türü bilinir. Bu tür (Galeodes graecus) palearktik olup, Balkanlar, Anadolu, Kafkasya, Mezopotomya ve Mısır’da yayılış gösterir. Erginlerde boy uzunluğu (bacaklar hariç) 27-45 mm. Kadardır. Gece avlanıp, gündüzü toprak yarıkları, taş kereste ve odun diplerinde geçirirler(latince ismini burdan almış olsa gerek). Köy ve kasabalarda meskenlerin etrafında daha sık görülür. Anadolu’nun hemen hemen tüm bölgelerinde görülebilir. Her türlü böcek ve örümceği yer. Ayrıca kurbağa, kertenkele, küçük yılan, fare, sıçan, kör fare, köstebek, sincap, kedi ve tavşan gibi küçük memeliler üzerinden beslenir.

Güneydoğu Asya böğülerinde zehir bezleri olduğu halde Türkiye ve Ortadoğu böğülerinde henüz zehir bezine rastlanmamıştır. Ancak çok büyük ve güçlü çenelere sahiptirler. Savunma ve beslenme organları olan çeneler iri dişler ve kuvvetli kaslar ile desteklenmiştir. Akreplerden daha hızlı koşarlar, sıçrayabilirler. Kıstırıldıkları zaman saldırı pozisyonunu alırlar. Omurgalı leşleri üzerinden de beslendikleri için hemen hemen her zaman çeneleri üzerinde enfeksiyon yapabilen bakteri ve virüsler bulunur.

Bir ara Ankara'yı Anadolu'yu dev örümcekler sardı diye çıkan haberlerin kahramanları bunlar. Benim böğüme ne oldu derseniz hırpalanmıştı zaten, yaşatamadık o yüzden fikse etme için gerekli işlemlere geçtim. Eğer ki beslemek isterseniz internette satan firmalar var 15 pounda satıyorlar, ben size daha ucuza ayarlarım. ;)

Enteresan bir site ve derneğin varlığını da öğrenmiş oldum ilgilenenler için;

http://www.araknolojidernegi.org.tr

3 yorum:

Yalçın AYDIN dedi ki...

Senin böğü gayet ufak tefek birşeydi, resimlerde canavar gibi duruyor ama kavanozda pek bi zararsızdı :P

Görkem PAÇACI dedi ki...

Şüphesiz gördüğüm yerden soluksuz kaçardım. Kavanozlayıp eve getirmek, iyi cesaret :)

Vace dedi ki...

Yalçın, sen benim böğüyü görmedin :)
O normal örümcek idi :)
Bu bahsettiğim şuan masam da alkolün içinde bana bakıyor ve gayet büyük resimlerdekiler gibi...

Görkem, eve plastik bardakta en az 12-13 cmlik akrep getirmişliğim var. :)

Bizim fabrikada neymiş bea :D