28 Ekim 2007 Pazar

Gloria Jean’s Coffees

kaynak: http://www.yuzde52.org/hg_terziler.php

alıntıdır:
Gloria Jean’s Coffees dünyanın en büyük kahve zincirlerinden biri. İlk mağazasını açtığı 1996’dan bu yana mağaza sayısı 24 ülkede 700’e ulaştı. 25’i İstanbul’da olmak üzere 40 mağazayla Türkiye bu ülkeler arasında ikinci sırada geliyor. Gloria Jean’s günlüğü yarım dolara çalıştırılan işçilerin topladığı kahvenin kilosunu 22 sentten alıp 200 dolara satarak bir uluslararası kapitalizm mucizesi yaratmakla kalmıyor, ilginç oturma tarzlı mağaza tasarımlarıyla da İstanbul sokaklarına, tükeniş kültürünün kaba teşhirini yapıyorlar.

Hemen hemen her büyük caddede size doğru oturmuş, hatta “yayılmış” kahve içen insanların fütursuzluğuna karşı biz de boş durmadık. Gloria Jean’s’in “misafir”leri fincanına 6 milyon verip yayıla yayıla kahvesini içerken biz de dışarıdan nasıl göründüklerini kendilerine göstermek için iki boy aynasıyla İstiklal Caddesi’ndeki iki Gloria Jean’s’in karşısına dikilerek bir eylem yaptık. Bu arada “misafir”lerine çok kibar davranan garsonlar, bize karşı pek kibar sayılmazlardı. Ama içeride oturanların (önce şaşkınlıkla, sonra kızgınlıkla, sonra umursamayarak) “kendilerine” bakmalarına engel olamadılar. Oradan geçenler önce cama yaklaşıp ne tuttuğumuza odaklandı, sonra aynalardan cesaret alarak doya doya Gloria Jean’s’e baktı.

Yavaş yavaş birçok dükkana yayılan Gloria Jean’s oturma tarzında insanlar kendilerini vitrine çıkarıyor; belki eşzamanlı bir bakma ve bakılma hazzını yaşamaya çalışıyor. Onları kendilerine bakmaya zorlamamızdan niçin rahatsız oldular anlamadık. Sonuçta karşılaştıkları şey kendi görüntüleriydi. Böylece kibirli teşhirci Gloria Jean’s tarzı, ufak da olsa temel bir yara almış oldu. Bu arada hatırlatalım: Bu eylemi herkes bir cep aynasıyla da yapabilir! Madem görülmek istiyorlar, nasıl göründüklerini de bilsinler!

kaynak: http://www.yuzde52.org/hg_terziler.php

3 yorum:

Fatos dedi ki...

Ben 2 kez gittim İlk gidişimdeki tercihi İstanbuldan gelen misafirim yaptı Sağolsun hesabıda o ödedi :P
İkincisinde arkadaşım İştecell'liydi bir alana bir bedava kampanyası geçerliymiş 6 kişi gittik ama herkes birisinin tercihine katlanmak zorunda kaldı :D Sağolsun o hesabıda İştecell'i kullanıp bizi götüren arkadaşım ödedi :P
Çok hoş bir yer ama fiyatları çok yüksek birde insan kasılıyor Ben kasılmak için dışarı çıkmıyorumki Bir daha hesabımı ödeyecek birisi bulmazsam tercih etmem sanırım :P

Görkem PAÇACI dedi ki...

İlginç olmuş :) Ben bu oturma tarzında pek bir zarar görmüyorum, müşterinin zevki için dışarıyı daha fazla gösteren tam boy ayna yapıp insanları oturtmuşlar içine. Ben tercih etmem, ama oturan otursun kardeşim vitrine?

İzmir'de de bir restoran var kordonda - adı lazım değil - onunki tam vitrin, karakolun karşısında - bilenler bilir -. Orada oturup gelen geçen tarafından gülünmüşlüğümüz de vardır hani :D

Unknown dedi ki...

Ben de sevgili dernek başkanımız ve eşiyle beraber gittim bi kere ve hesabı başkan ödedi:) Onlar kaşındı tabi ki yoksa ben başta sturbucks snr da gloria ya uyus olmaktayım.

Neyse mekan güzel, özellikle de koltuklar filan. Ama bi kahveye 12YTL vermek ne kadar mantıklı olabilir ki? Gider Kahve Dünyasında hem rahat, hem ucuz, hem lezzetli paşalar gibi içerim kahvemi. Gösteriş,karizma fln yapmak amacıyla da gidenler var ki onlar için söylencek hiçbişey yok zaten :))