26 Ekim 2007 Cuma

Tropa de Elite [2005]

Bayadır izlediğim çerez filmlerin ardından merakla beklediğim bu yapım kesinlikle tatmin edici bir deneyim sundu ve kesinlikle izleyin sınıfına dahil oldu.

Brezilya'da bile gösterime girmeden önce altyazı işlemi için gittiği firmadan kopyası çalınan José Padilha yönetimindeki Tropa de Elite korsan şekilde 4 milyon Brezilyalı tarafından izlenerek bu alanda ilginç bir rekora imza atmış. Bu nedenle gişeden zarar ederek çıkarsa gerçekten üzülürüm çünkü Brezilya'daki çürümüş polis-mafya ilişkisini gerçek kişiler ve olaylardan beslenerek sarsıcı, gerçekçi ve sansürsüz bir şekilde sunarak izleyenini tatmin ediyor.

Fernando Meirelles'in yönettiği Cidade de Deus (Cİty Of God) ile konu olarak benzerlik içeriyormuş gibi görünse de mafyaya polis bakış açısından bakıyor ve bunu yaparken de Brezilyalı sivillerin polislere bakış açısını da bize yansıtarak iki kesimin de birbirlerine karşı olan duruşları konusunda da bizi bilgilendiriyor. Cidade de Deus'da varoşlardaki insanların gözünden Brezilya'da yaşam aktarılırken, Tropa de Elite'de kokuşmuş polis teşkilatının en üstten en altına kadar nasıl bir düzenbazlık içine girdiğini ve bu durumda dürüst kalmayı başarabilmiş, çetelerin tek korkulu rüyası olan özel polis birliğinin (BOPA) mensuplarını hazmetmesi pek de kolay olmayan yöntemlerle nasıl çetelere karşı mücadele verdikleri aktarılıyor. Konuşmaya razı olmayan insanların kafalarına poşet geçirilerek, uzun uğraşlar sonucu da olsa, nasıl konuştuğunu görünce insan bu yöntemlere onay mı vermeli yoksa suçlu olsalar da onlar da insan diyerek karşı mı çıkmalı ikileminde kalıyor. Filmde varoşlarda herkes potansiyel suçlu olarak görülüyor ve ona göre muamele görüyor ve çete elemanları BOPA tarafından genellikle sağ bırakılmıyor. Çetelerin elindeki ağır silahları görünce insan bu uygulamayı haksız görmüyor da değil çünkü bu silahlar pek çok kişinin hayatına maloluyor.

Filmi izlediğinizde aklınızda sorular kalıyor oluşuyor ki gerçekçi ve güzel bir senaryoya sahip filmlerin genel sonucu bu olsa gerek. Sonuç olarak başyapıt demek belki de çok abartı gelebilir ama gerçekçi içerikli bir sosyal yapıt ile karşı karşıyayız. Filmin ABD gösterim tarihi 28 Ocak 2008, Türkiye'ye gelmesini yakın zaman içinde beklemek ise pek gerçekçi olmayacaktır. R5 sunumu ortalıkta dolaşıyor, ilginenlere duyurulur.

Benim notum: 9/10 (R5/ed2k)

2 yorum:

Görkem PAÇACI dedi ki...

İzlenecek filmler listesine eklendi bu da. Şu an sırada şunlar var:

İndirilmiş, izlenecek:
- Scarface
- Goodfellas
- I spit on your graves

İndirilecek:
- Tropa de Elite [2005]
- the wind that shakes the barley
- hidden agenda
- apocalypse now
- thin red line
- usual suspects
- cidade de deus
- schinin no samurai

Yalçın AYDIN dedi ki...

Benim görüşüm:
- Scarface (8/10)
- Goodfellas (8.5/10)
- I spit on your grave (*tan bir film:)
- Tropa de Elite [2005] (9/10)
- the wind that shakes the barley (var ama izlemedim)
- hidden agenda (bu ne fikrim yok:)
- apocalypse now (8/10)
- thin red line (8/10)
- usual suspects (9/10)
- cidade de deus (9/10)
- schinin no samurai (10/10)