25 Ekim 2007 Perşembe

Sexy / Seksi

Sık sık karşıltığınız kelimelerden biri olan seksi ifadesi nereden gelir? Cinsiyetten mi? Cinsiyete göre 'erkeksi' veya 'kadınsı' olarak anlaşılması gerektiğini düşünenler var ama anlam olarak bunlardan daha fazlasına sahip olan bir kelime, neden mi? Buyrun sözlük ve ansiklopediler ne diyor bakalım:

Seslisozluk.com'a göre 'sexy':
1. s., k. dili seksi. seksi. seksi. seksi. s., k. dili seksi. Cinsel cazibe gösteren, cinsel cazibeye sahip. seksi kimse. seksi, cinsel istek uyandıran, çekici.
2. seksi, seksi cinsel arzu uyandıran.
3. seksi.
4. seksi. cinsel çekiciliği olan.
Dilimizde okunduğu gibi kullanılmasına alışılmış bu İnglizce kelimenin sözlük karşılığı ise:
1. causing sexual arousal, erotic; appealing, attractive; concerned with sex. sexyadj.
2. marked by or tending to arouse sexual desire or interest; "feeling sexy"; "sexy clothes"; "sexy poses"; "a sexy book"; "sexy jokes" [ant: unsexy].
3. exciting sexual desire [syn: aphrodisiac, aphrodisiacal] [ant: anaphrodisiac].
4. marked by or tending to arouse sexual desire or interest; "feeling sexy"; "sexy clothes"; "sexy poses"; "a sexy book"; "sexy jokes".
5. You can describe people and things as sexy if you think they are sexually exciting or sexually attractive. It was a wonderful voice which women found incredibly sexy.
İngilizce Wikipedia'dan daha detaylı bir tanım alırsak:
Sexual attraction(Redirected from Sexy)
In a species that reproduces sexually, sexual attraction is an attraction to other members of the same species for sexual or erotic activity. This type of attraction often occurs amongst individuals of a sexually-reproducing species, although in many species it serves no immediate reproductive goal – indeed, some sexual behavior among primates is undertaken as a social

Sağda solda "ben seksiyim" diye dolaşan tipler kullandıkları kelimenin anlamını ne olarak düşünüyorlar acaba...

1 yorum:

Görkem PAÇACI dedi ki...

Cinsel çekimin sebeplerini düşününce, kişiden kişiye acayip değiştiğini görüyor insan. Bazıları genel kıstaslarla güzel insanları beğenirken, bazıları tamamen farklı şeyler hissediyor.

Örneğin ben (çok afedersiniz) aşırı iri göğüslü bayanları hiç çekici bulmam, ama bir arkadaşım var ki başını göğüsleri arasına gömebileceği bir kız arkadaşı olsun, bir milyon borcu olsun o derece...

Bir de, güzellik ve seksapel arasındaki bağlantı var. Genel kıstaslara göre kusursuz güzellikte bir insan evladı, seksapel açısından sıfıra yakınsayabilir. Tersini kanıtlayan bir örnek vererek yorumumu bitirmek istiyorum.

Lost'un Kate'i, Evangeline LILLY, eğer genel kabul görmüş erkek kıstaslarını göz önünde bulundurursak pek güzel sayılmaz. Kalın bir bel, kuru bir popo ve sörf tahtasına yakınsayan bir göğüs. Ama internette şöyle bir gezinirseniz, ne çok hayranı olduğunu görebilirsiniz. Hatta haftanın bazı akşamları Lost seyrettiğimiz üçlü grubumuzda iki kişi (ben içlerindeyim) Kate'e hasta. Kate'i çekici yapan ne, peki? Çilleri mi? Yoksa bakışları mı? Davranışları, geçmişi mi? Ne?